The Story

A.O. Αμπελόκηποι

Ίδρυση

Ο Αθλητικός Όμιλος Αμπελόκηπων είναι ένας ιστορικός σύλλογος της Αθηνάς ο οποίος ιδρύθηκε το 1929 με πρώτη ονομασία Ήφαιστος Αθηνών. Μετά το πόλεμο μετονομάστηκε σε Αθλητική Ένωση Αμπελοκήπων. Το 1954 έγινε συγχώνευση με την Νίκη Αμπελοκήπων, με αποτέλεσμα την δημιουργία του Αθλητικού Ομίλου Αμπελοκήπων. Το τμήμα καλαθοσφαίρισης υπάρχει από το 1955 και είναι το μοναδικό ενεργό τμήμα πλέον στην ομάδα με το όνομα Αθλητικός Όμιλος Αμπελόκηπων.
Το ποδοσφαιρικό τμήμα της ομάδας έφθασε μέχρι την Α2 κατηγορία Αθηνών και υπήρξε φυτώριο αθλητών οι οποίοι μετέπειτα αγωνιστήκαν σε μεγάλους ελληνικούς συλλόγους καθώς και την εθνική Ελλάδος.
Η ομάδα ‘‘Βόλεϊ’’ υπήρχε για πολλά χρονιά πρωταγωνίστρια σε τοπικές κατηγορίες με ανδρικά και γυναικεία τμήματα καθώς και τμήματα υποδομής.

Το ΤΡΕΝΟ

Η ομάδα των Αμπελοκήπων γνώρισε μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του 90 όταν ο ανερχόμενος τότε προπονητής Γιώργος Καλαφατάκης συγκρότησε μια ομάδα με ταλαντούχους νεαρούς καλαθοσφαιριστές κυρίως με καταγωγή από την περιοχή των αμπελοκήπων. Με πρωταγωνιστές τους Τζαννή Σταυρακόπουλο το Γιώργο Φλώρο και τον Παναγιώτη Παναγιωταράκο ανέβασαν την ομάδα από τις τοπικές κατηγορίες της ΕΣΚΑ, σε διάστημα 5 ετών στην ανταγωνιστικότατη Α1 το 1994. Η πορεία αυτή, τους έδωσε την ονομασία το «τρένο των Αμπελοκήπων» (Ονομασία που χρησιμοποίησε και η Ευρωλίγκα στην ιστοσελίδα της) και ευμενή σχόλια για το κατόρθωμα τους.

Α1 Ελλάδος

Την σεζόν 1994-95 που ήταν και η πρώτη για τους Αμπελόκηπους στην Α1, η ομάδα ενισχύθηκε με τους Αμερικάνους Λόρενς Φάντεμπεργκ και Ασράφ Αμάγια. Η ομάδα κατατάχθηκε στη 12η θέση αποσπώντας την παραμονή της στην κατηγορία όντας η πιο ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Μεγάλη επιτυχία του Αθλητικού Ομίλου Αμπελοκήπων της χρονιάς εκείνης ήταν το ότι πήγαν κόντρα στο ρεύμα της εποχής που προωθούσε το αμυντικό και αργό μπάσκετ και αγωνίστηκαν επιθετικά με έμφαση στην ταχύτητα και το θέαμα γεγονός που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού. Ο Τζαννής Σταυρακόπουλος ήταν το μεγάλο αστέρι της ομάδας αλλά και ένας από τους πιο δεινούς σκόρερ του πρωταθλήματος (21 πόντους μ.ο.), παίκτες της ομάδας ήταν και οι Παναγιώτης Παναγιωταράκος, ο Γιώργος Φλώρος ο Πέτρος Οικονομάκης και αλλοι.

Πτώση

Τη σεζόν 1995-1996 δεύτερη χρόνια στην Α1 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό ο Τζαννής Σταυρακόπουλος, οι Λώρενς Φάντεμπεργκ και Αμάγια αποχώρησαν. Επίσης αποχώρησε και ο προπονητής της ομάδας ο Γιώργος Καλαφατάκης. Αυτά όλα μαζί με την διοικητική ανικανότητα δεν κατέστησαν δυνατά ώστε η ομάδα να βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία. Η ομάδα την επόμενη χρόνια 1996-1997 στην Α2, (μεταγράφηκε και ο Γιώργος Φλώρος) βρέθηκε πολύ κοντά στην άνοδό της στην Α1. Δεν το κατάφερε, καθώς τα τελευταία 6 παιχνίδια και ενώ η ομάδα ήταν στις πρώτες θέσεις, συνεχόμενες ήττες δεν της το επέτρεψαν. Στην ομάδα αγωνίστηκε για δυο περιόδους(στην Α1 μια χρονία και στην Α2 την δευτερη) ο νεαρός τότε “πλέι μέικερ” Θοδωρής Παπαλουκάς και ένας εκ των αρχηγών της Εθνικής Ελλάδος αποκτώντας τις πρώτες παραστάσεις του από τον επαγγελματικό αθλητισμό.
Την επόμενη χρόνια 1997-1998 δεύτερη συνεχόμενη φορά στην Α2 η ομάδα δεν κατάφερε να κρατηθεί στην κατηγορία και άρχισε μια πτώση, μέχρι την Γ ΕΣΚΑ. Στην χρονιά αυτή προπονητής της, ήταν ο Αναγνώστου.
Στην χρονιά 1998-1999 στην Β Εθνική με προπονητή τον Νίκο Πασχάλη, έγινε μια προσπάθεια να κρατηθεί η ομάδα στην κατηγορία όμως η ατυχία ήταν φανερή καθώς πολύ νωρίς τραυματίστηκε ο καλύτερος ψηλός της ομάδας Πανταζής. Η χρονιά συνέχισε ο προπονητής άλλαξε και ανέλαβε την ομάδα ο Ρόμπερτ Σγουρος.
Ο ίδιος προπονητής ανέλαβε και τις τύχες των Αμπελογκάρντεν και στην Γ Εθνική, τα οικονομικά προβλήματα όμως δεν έπετρεψαν σε ένα δυνατό ρόστερ και έτσι παιδιά απο τις ακαδημιές του συλλόγου καθώς και αθλητές απο ερασιτεχνικά σωμματεία δημιούργησαν ένα σύνολο, το όποιο πάλεψε, αλλά δεν τα κατάφερε κι αποδυναμώθηκε και άλλο δεν κατάφερε να κρατηθεί στις επαγγελματικές κατηγόριες και ουσιαστικά από τότε μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα σωμάτιο στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα με μεγάλη ιστορία, πολύ κόσμο και ιδιαίτερη δυναμική.

Γυναικείο Μπάσκετ

Η γυναικεία ομάδα του Α.Ο Αμπελοκήπων αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα τμήματα γυναικείου μπάσκετ στην Ελλάδα. Η ιστορία του ξεκινά εποχές, όπου το γυναικείο μπάσκετ ήταν άθλημα άγνωστο για την πλεοψηφεία των Ελλήνων.
Είχε σημαντική παρουσία επί σειρά ετών σε όλα τα τμήματα του γυναικείου μπάσκετ. Η μεγαλύτερη επιτυχία της παρουσίας αυτής είναι φυσικά η κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος για δυο φορές στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Η τροπαιοθήκη έχει να επιδέιξει κι ένα κύπελλο ΕΣΚΑ την δεκαετία του 1990. 
Επιτυχία είχαν κι οι κορασίδες την ίδια δεκαετία με συμμετοχή στον μεγάλο τελικό Κυπέλλου.

We pride ourselves on innovative.

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live.

We won many awards.

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live.

We are a team of genius people.

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live.

Τίτλοι

Α2 Ανδρών - 1994

Κάτατηση του Πρωταθλήματος Α2

Α' ΕΣΚΑ Ανδρών - 1991

Κατάκτηση του Πρωταθλήματος Α' ΕΣΚΑ

Πρωτάθλημα Γυναικών Ελλάδος - 1954

Κατάκτηση του Πρωταθλήματος Γυναικών

Πρωτάθλημα Εφήβων Β' - 2011

Κατάκτηση του Πρωταθλήματος Εφήβων

Β' Εθνική Ανδρών - 1993

Κατάκτηση του Πρωταθλήματος Β' Εθνικής

Β' ΕΣΚΑ Ανδρών - 1990

Κατάκτηση του Πρωταθλήματος Β' ΕΣΚΑ

Πρωτάθλημα Γυναικών Ελλάδος - 1956

Κατάκτηση του Πρωταθλήματος Γυναικών

Τελικό Κυπέλλου Κορασίδων - 1996

Δεύτερη Θέση & Συμμετοχή στον Τελικό

Γ' Εθνική Ανδρών - 1992

Κατάκτηση του Πρωταθλήματος Γ' Εθνικής

Δ' ΕΣΚΑ Ανδρών - 2012

Κατάκτηση του Πρωταθλήματος Δ' ΕΣΚΑ

Κύπελλο ΕΣΚΑ Γυναικών - 1995

Κατάκτηση του Κυπέλλου ΕΣΚΑ Γυναικών